Brunsås
Brunsås passar till nästan alla rätter där de innehåller riktigt "kött", då menar jag så som nöt/älgkött eller liknande.
Den går även att göra på många olika sätt och vi alla gör nog olika men här kommer mitt recept och detta är även tagit ifrån när jag gjorde köttbullar så den blir godast ifall man stekt någon köttbit i en stekpanna för man ska ta lite vätska där ifrån och får då en godare smak på såsen
Brunsås
4 port
5dl mjölk eller matlagningsgrädde
1 msk smör
1 köttbuljong
2 msk soja
1 tsk kalvfond
(2½ dl vatten som du har hällt i stekpannan när du stekt något)
3 msk mjöl
1. Börja med att smälta smöret och häll sedan i mjölk/matlagningsgrädde. Ifall du ska ha i vatten också så räcker de med 3-4 dl.
2. låt det så och koka en stund och smula sedan i köttbuljongen och rör runt.
3. Tillsätt sedan sojan, kalvfond och vattnet som du haft i stekpannan. Kom ihåg att de måste ha legat och puttrat där en stund så det fått lite smak.
4. Vispa sedan runt allting och när såsen är riktigt varm så silar du i mjölet och vispar runt så det inte blir några mjölklumpar. Vispa en stund och sedan är den färdig att serveras.
Och servera som i de här fallet den klassica rätten köttbullar, potatis,lingonslyt och brunsås. Mums och nog den mest svenska rätten vi har