Lussebullar med kesella
Nu är det jul o dags för stort julbak och vad passar inte bättre än ett par härliga lussebullar att äta till glöggen tillsammans med lite pepparkakor och annat gott.
30 bullar
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella
- ½ tsk salt
- 1 ½ dl strösocker
- 1 g saffran
- ca 1 dl russin
- ca 1 ½ liter vetemjöl
- ägg till pensling
1. Börja med att smula ner jästen i en stor degbunke
2. Smält sedan smöret och låt det svalna och häll sedan ner det i degbunken och rörrunt
3. Efter det häller du i kesella, salt, socker och saffran
4. Häll till sist i mjölet och arbeta degen så den blir smidig och släpper degbunken
5. Låt degen sedan jäsa i 30 min-1 timme
6. Efter degen jäst så bakar du ut degen till lussebullar eller gör egna figurer för en roligare och personligare bakverk
7. Stoppa i russin och låt degen sedan jäsa ca 1 timme igen.
8 Sätt ugnen på 250 grader
8. När bullarna jäst och blivit stora så penslar du på med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter och sedan är det bara att ta ut dem och njuta!
Kommentarer
Trackback