Köttgryta
Köttgryta är en perfekt söndagsmidda men som självklart passar till vardags med eller lite "finare" middagar och ska helst serveras med nykokt potatis eller ris helst. Men detta tar väldigt lång tid (ca2-3 timmar) eftersom köttet inte ska bli segt.
Köttgrya
4 port
500 g Nötkött eller älgkött
1 gul lök
1 köttbuljonstärning
4 dl matlagningsgrädde eller mjölk
1 msk soja
2 msk mjöl
½ tsk salt
Grillkrydda för att spicauppsmaken
1 krm citronpeppar
Några kryddpepparkorn
Några lagerblad
smör till stekning
1. Skala löken och skär i små bitar, smält sedan smöret i en stor stekgryta eller stekpanna och stek löken en stund så den får lite färg.
2. Skär sedan köttet i lagom stora bitar (ca 1x2 cm) eller efter hur du själv behagar.
3. Låt det steka en lång stund och tillsätt sedan Matlagningsgrädden/mjölken, köttbuljongen, sojan och kryddorna och låt sedan stå och koka en lång stund. Det är viktigt att man har köttgrynta på länge så inte köttet blir segt. Jag brukar ha på grytan i ca 1½ - 2 timmar på svag värme.
4. Tillsist så reder du grytan med mjöl och smakar av. Vill du ha mer kryddor så är det bara att krydda på och servera sedan med koktpotatis och lingonsylt eller ris.