Raggmunk
Är du en pannkaks älskare precis som mig och är även tokig i potatis?
Hmm, potatis och pannkaka går de?
Jo det gör det. Raggmunk!
Raggmunk är en perfekt mat som är både nyttigt och extremt god och passar i alla lägen och brukar uppskattas mycket av barn och även vuxna så klart.
Lättlagad men det tar sin tid att steka dom beroende på hur många du ska ha.
Raggmunk:
10-12 raggmunkar
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 msk rapsolja eller smält smör
1 msk socker
½ tsk salt
2-4 råapotatisar
1. Börja med att vispa ner mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. (Bäst med en elvisp)
2. Tillsätt sedan resten av mjölken
3. Häll sedan i Rapsoljan/smöret, socker, salt
4. vispa sedan ner ett ägg i taget och vispa en stund så allt blandas
5. Skala potatisen och riv den med ett rivgärn så det blir strimmor och häll sedan ner det i smeten och rör om med en vanlig visp, träsked eller liknande.
6. Hätta upp en stekpanna med smör på och steg sedan på en lagom värme (ca 6-8an, om du har en spis som bara går upp till 6an kan du välja 4-5an), kom ihåg att inte vända på den fören översidan inte ser nå smetig ut. Det brukar ta ca 1½-2 min och så låter du den steka lika länge på andra sidan eller när du ser att den fått en fin gul/gyllenbrun färg.
7. Lägg sedan upp på ett fat och servera med t.ex. lingon sylt eller som i mitt fall med även lite extra grädde till