Carolines Kalastårta

Idag är det ingen vanligdag utan idag är det min pappas 50års dag! Detta ska storfiras så jag har bakat en heldel och självklart blev det en tårta, En alldeles egen Carolines Kalastårta där jag blandat ihop pappas favoritdelar till ett.

Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk


Smörkräm:
5 ägg gulor
2 dl socker
1 dl grädde
175 g smör

4 dl hallonsylt

Mandelmarenglock

5 äggvitor
2 dl socker
150 g malen sötmandel

Granera tårtan med grädde

Börja med botten

1. Sätt på ugnen på 250 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Häll sedan i mjölet, bakpulvret och vaniljsocker och rör runt, tillsätt sedan mjölken och rör till en slät smet.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten över
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakan fått en fin ljusbrun färg
6. Ta ut kakan och lägg ut ett bakplåtspapper med socker på bordet. Vänd sedan kakan till pappret så botten hamnar uppåt.
7. Vispa grädden så den blir rätt hård och blanda sedan i sylten och vaniljsocker
8. Smeta ut hallonmoset över kakan så den täcker hela ytan


Gör sedan mandelMarengen:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Knäck äggen och dela äggvitan och äggulan så att du bara använder dig av äggvitan
3. Vispa till ett hårt skum


4. Häll sedan försiktitg i sockret och vispa yttligare några min
5. Rör sist i den malna sötmandeln och bre sedan ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper


6. Grädda mitt i ugnen i 21 minuter


Blanda undertiden ihop fyllningen.

1. Rör ihop äggulorna, socker och grädden i en kastrull.
2. Låt koka upp under kraftig omrörning.


3. Låt sjuda och vispa tills den tjocknat.
4. Ta av de från plattan och skär i smöret och vispa så det blir till en slät tjock smet och låt det sedan stå och svalna i kylen.
Sedan är det bara att slå ihop allting.
Börja med att breöver hallonsylten på rulltårtebottnen och häll sedan över smörkrämen.
Lägg över mandelmarengen och bre över grädde eller spritsa på sedan är tårtan färdig att bjudas på!

 

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0