Potatisgratäng

Perfekt att bjuda på, smakrikt och lite finare/godare än vanligkokt potatis.
Potatisgratäng passar perfekt till kött, fläsk eller om du är vegetarian
till bara sallad o grönsaker eller bönor och liknande och dessutom uppskattas det av många.
Det finns även olika varianter beroende på vad just du föredrar,
gillar du lite krämigt och gott ska du använda dig av bara grädde.
Smakar enligt mig mycket godare men vill du inte ha så fett så blanda eller kör på bara mjölk,
det går lika bra det och blir riktigt smarigt det med!
Potatisgratäng:
4-6 port

10-12 medelstora potatisar
1½ eller en stor gullök
3 dl vispgrädde eller matlagningsgärdde
2 dl mjölk
ca 4 dl ost (som täcker hela ytan på formen)
kryddor:
salt
peppar
vitlökspulver
1. Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
2. Skala potatisen och löken och skär potatisen i långsmala bitar och löken ska finhackas till små bitar
3. Smörj sedan en ugnsäkerform och lägg i en potatisrad i botten
4. varva sedan med löken sedan potatis igen
5. Blanda ihop grädden, mjölken och kryddorna i en bunke och häll det sedan över potatisen och löken
6. Riv tillsist över osten, ta antagligen färdigriven ost eller andvänd osthyvel vilket jag själv tycker är lättare

7. Ställ sedan in i ugnen i ca 50 min och känn sedan med en provsticka om potatisen är mjuk. Är den det är potatisgratängen färdig att serveras och som i detta fall blir de en klassicer, Potatisgratäng med kassler.




Kommentarer
Postat av: Annie h

detta gillar vi! mera maträtter som passar till kött tack, gärna någon god potatissallad eller så. Kram Annie

2011-04-07 @ 21:49:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0