Lussebullar med kesella

Nu är det jul o dags för stort julbak och vad passar inte bättre än ett par härliga lussebullar att äta till glöggen tillsammans med lite pepparkakor och annat gott.

30 bullar

 

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 g saffran
  • ca 1 dl russin
  • ca 1 ½ liter vetemjöl
  • ägg till pensling
1. Börja med att smula ner jästen i en stor degbunke
2. Smält sedan smöret och låt det svalna och häll sedan ner det i degbunken och rörrunt
3. Efter det häller du i kesella, salt, socker och saffran
4. Häll till sist i mjölet och arbeta degen så den blir smidig och släpper degbunken
5. Låt degen sedan jäsa i 30 min-1 timme
6. Efter degen jäst så bakar du ut degen till lussebullar eller gör egna figurer för en roligare och personligare bakverk
7. Stoppa i russin och låt degen sedan jäsa ca 1 timme igen.
8 Sätt ugnen på 250 grader
8. När bullarna jäst och blivit stora så penslar du på med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter och sedan är det bara att ta ut dem och njuta!

Micro Knäck

Knäck, något som alltid ska finnas när det är jul enligt mig i alla fall och så är det så extremt gott också! Visst kan det vara väldigt komplicerat att koka knäck, de tar tid, bränner fast och blir kladdigt och kletigt. För att slippa allt detta men ändå få ett bra resultat, använd micron och ca 10 minuter av ditt liv istället så slipper du vänta så, riskera att bränna fast o alla andra jobbiga situationer som kan uppstå när du ska laga knäck.

Ca 30 st
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl ljussirap
½ dl skalad sötmandel
Knäckformar

1. Börja med att hälla ner grädde, socker och sirap i en stor tallrik (som är microsäker)

2. Hacka eller mixa sedan sötmandeln och häll i smeten och rör runt.
3. Ställ in tallriken i 8 minuter på 570 grader.
4. Ta ut tallriken och häll ut smeten jämnt i knäckformarna. (lättast att andvända en tesked)

5. Ställ dem sedan på avkylning antagligen om du vill att det ska gå snabbt tar du frysen annars passar kylen bra.
Sedan när de svalnat är det bara att bjuda släkten på!



RSS 2.0