Potatisgratäng

Perfekt att bjuda på, smakrikt och lite finare/godare än vanligkokt potatis.
Potatisgratäng passar perfekt till kött, fläsk eller om du är vegetarian
till bara sallad o grönsaker eller bönor och liknande och dessutom uppskattas det av många.
Det finns även olika varianter beroende på vad just du föredrar,
gillar du lite krämigt och gott ska du använda dig av bara grädde.
Smakar enligt mig mycket godare men vill du inte ha så fett så blanda eller kör på bara mjölk,
det går lika bra det och blir riktigt smarigt det med!
Potatisgratäng:
4-6 port

10-12 medelstora potatisar
1½ eller en stor gullök
3 dl vispgrädde eller matlagningsgärdde
2 dl mjölk
ca 4 dl ost (som täcker hela ytan på formen)
kryddor:
salt
peppar
vitlökspulver
1. Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
2. Skala potatisen och löken och skär potatisen i långsmala bitar och löken ska finhackas till små bitar
3. Smörj sedan en ugnsäkerform och lägg i en potatisrad i botten
4. varva sedan med löken sedan potatis igen
5. Blanda ihop grädden, mjölken och kryddorna i en bunke och häll det sedan över potatisen och löken
6. Riv tillsist över osten, ta antagligen färdigriven ost eller andvänd osthyvel vilket jag själv tycker är lättare

7. Ställ sedan in i ugnen i ca 50 min och känn sedan med en provsticka om potatisen är mjuk. Är den det är potatisgratängen färdig att serveras och som i detta fall blir de en klassicer, Potatisgratäng med kassler.




Snöbollar

Man kan aldrig tröttna på snön underjulen så varför inte ta in lite goda "snöbollar" som du kan bjuda till när man börjar tröttna på all marsipan och choklad.
Snöbollar
1 dl vispgrädde
200 g vitchoklad
3 dl kokosflingor
2 tsk vaniljsocker

extra kokos till garnering
1. Börja med att värma upp grädden
2. Hacka chokladen i småbitar och häll i grädden och rör om
3. När chokladen smält helt häller du i kokos och sedan vaniljsockret
4. Ställ in för avkylning i ca 1-2 timmar
5. När smeten tjocknat till häller du ut kokos på en tallrik, formar smeten till små kulor och rullar i kokoset.
6. Sedan är kulorna färdiga att serveras, extremt goda och det blir lite variation på godisätandet.

 


Marsipanhjärtan

Marsipan brukar det alltid finnas gott om till Jul och på julen är det även dags att visa din älskade eller familj hur mycket du tycker om dem så jag kom på att istället för att försöka mig på stora marsipangrisar och figurer som gör så man lätt kan tröttna på att äta plus att man oftast bara vill ha lite smått efter all julmat så tänkte jag på att göra söta marsipanhjärtan. Sött och gott

Marsipanhjärtan:
Marsipan
Blockchoklad i två olika smakar (t.ex vit och ljus)
Sötmandlar
1. Börja med att skära ut bitar av marsipanen, två stycken som sedan ska bli ett par eftersom det är lättare att forma till ett hjärta
2. Forma bitarna till hjärtan och smält sedan chokladen
3. Lägg i marsipanhjärtanen i chokladen och se till att chokladen fastnar över hela ytorna.
4. Lägg dem sedan på bakplåts eller smörpapper och tryck i en sötmandel

 

5. Ställ in dem i kylen så chokladen stelnar sedan är det bara att servera!

Mozartkulor

På julen ska man allt lyxa till det lite extra och när släkten kommer ska de bjudas på godmat men självklart ska det även finns fin choklad och stora chokladaskar. Men varför köpa en massa när du kan göra riktigt lyxiga och fina praliner själv? Här kommer ett recept på Mozartkulor som uppskattas av de flesta och dessutom är extremt lätta att göra bara du är lite kreaktiv.
Morzartkulor
Mjuk nogat
Mandelmassa
Mörkblock choklad (du kan även använda dig av ljus eller vit choklad också men äkta Morzartkulor är med mörk)
1. Börja med att dela nogaten i småbitar och rulla dem till runda kulor
2. Skär sedan ut ringar i mandelmassan som du fäster runt nogatkulorna och formar allt till runda bollar.
3. Smält chokladen och rulla sedan kulorna i tills dem är helt täckta av choklad. Lägg dem då på ett bakplåts eller smörpapper och ställ in i kylen för avkylning och så att chokladen stelnar. (För att få kulorna lite extra fina kan du smälta tex vit choklad som du sedan drar över med en sked. Gör häftiga rörelser fram och tillbaka så får du fina smala ränder så ser chokladen lite finare ut)
4. När chokladen stelnat till är det bara ut och servera och se alla uppskattande blickar!

RSS 2.0