Klyftpotatis
Perfekt till grillat, perfekt på sommaren eller egentligen runt hela året. Klyftpotatis, klyftpotatis!
Det är något som nästan alla uppsakttar och bjuds ofta på när man är bortbjuden eller på härliga helgkvällar då man vill äta något extra gott. Det är även väldigt lättlagat men man måste ha ork att skala om man inte väljer att ha skale kvar och god tid på sig eftersom det tar en rätt så lång tid. Men reslutatet som blir är verkligen värt att vänta på eftersom det är riktigt mumsigt!
Klyftpotatis
4 port
8-10 potatisar
2 msk smör
salt och pommeskrydda
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader
2. Skala potatisen och skär som månar. Först på mitten sedan dela igen och igen.
3. smält smöret i en kastrull och häll sedan ut de över en stor plåt.
4. "smörj in" potatisklyftorna i smöret och häll sedan på salt och pommes krydda.
Det är något som nästan alla uppsakttar och bjuds ofta på när man är bortbjuden eller på härliga helgkvällar då man vill äta något extra gott. Det är även väldigt lättlagat men man måste ha ork att skala om man inte väljer att ha skale kvar och god tid på sig eftersom det tar en rätt så lång tid. Men reslutatet som blir är verkligen värt att vänta på eftersom det är riktigt mumsigt!
Klyftpotatis
4 port
8-10 potatisar
2 msk smör
salt och pommeskrydda
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader
2. Skala potatisen och skär som månar. Först på mitten sedan dela igen och igen.
3. smält smöret i en kastrull och häll sedan ut de över en stor plåt.
4. "smörj in" potatisklyftorna i smöret och häll sedan på salt och pommes krydda.
5. Ställ sedan plåten mitt i ugnen i 20 minuter.
6. När klockan ringer tar du ut plåten och vänder på dem sedan in 20 minuter igen.
7. När dom fått en fin gulbrun färg är det dags att ta ut dem och servera med nå gott kött, eller egentligen passar klyft potatis till allt eller varför inte så enkelt som här med lite ungstekta grönsaker till bara!
7. När dom fått en fin gulbrun färg är det dags att ta ut dem och servera med nå gott kött, eller egentligen passar klyft potatis till allt eller varför inte så enkelt som här med lite ungstekta grönsaker till bara!
Fläskpannkaka
Tröttnat på de vanliga pannkakorna du steker eller vill få mer smak i din ugnspannkaka..
Då är fläskpannkaka perfekt! Mera smak, lite köttigt men ändå lika härlig som en vanlig pannkaka och lätt att laga.
Fläskpannkaka
6-8 port
400 g bacon
(eventuellt steka dom med lite grullkrydda för mer smak)
6 ägg
12 dl mjölk
6 dl vetemjöl
½ msk socker
4 msk rapsolja
1 krm salt
2 tsk bakpulver
Flytande smör till plåten
1. Sätt ugnen på 200-225 grader
2. Stek baconen, inte för hårt utan bara så dem blir mjuka och får lite färg. Krydda eventuellt med lite grillkrydda för mer smak
3. Häll sedan ut allt fett som blir och ställ det åt sidan ettag medans du gör själva pannkakssmeten.
4. Börja med att vispa ut mjölet i hälften av mjölken (helst med elvisp) och tillsätt sedan resten och vispa tills du får en slät smet.
5. Häll sedan i rapsoljan, socker. bakpulver och salt och tillsist så vispar du i ett ägg i taget och vispa en stund.
6. Rör till sist i baconen
7. Häll sedan ut lite flytande smör på en stor plåt och häll sedan i smeten.
8. Grädda pannkakan i ca 50 min och känn sedan med en provsticka om den är färdig. Klibbar den inget är den klar för servering!
Lingon sylt brukar rekommenderas men självklart kan du ha vad du vill och t.ex som här toppa till det med lite grädde också!
Då är fläskpannkaka perfekt! Mera smak, lite köttigt men ändå lika härlig som en vanlig pannkaka och lätt att laga.
Fläskpannkaka
6-8 port
400 g bacon
(eventuellt steka dom med lite grullkrydda för mer smak)
6 ägg
12 dl mjölk
6 dl vetemjöl
½ msk socker
4 msk rapsolja
1 krm salt
2 tsk bakpulver
Flytande smör till plåten
1. Sätt ugnen på 200-225 grader
2. Stek baconen, inte för hårt utan bara så dem blir mjuka och får lite färg. Krydda eventuellt med lite grillkrydda för mer smak
3. Häll sedan ut allt fett som blir och ställ det åt sidan ettag medans du gör själva pannkakssmeten.
4. Börja med att vispa ut mjölet i hälften av mjölken (helst med elvisp) och tillsätt sedan resten och vispa tills du får en slät smet.
5. Häll sedan i rapsoljan, socker. bakpulver och salt och tillsist så vispar du i ett ägg i taget och vispa en stund.
6. Rör till sist i baconen
7. Häll sedan ut lite flytande smör på en stor plåt och häll sedan i smeten.
8. Grädda pannkakan i ca 50 min och känn sedan med en provsticka om den är färdig. Klibbar den inget är den klar för servering!
Lingon sylt brukar rekommenderas men självklart kan du ha vad du vill och t.ex som här toppa till det med lite grädde också!
Lasagne
Har man tröttnat på Spagetti och köttfärssås eller ska du bjuda hem lite folk och vill laga till nå lite mer, lite godare så är Lasagne något som brukar uppskattas av många och blir det rester kvar är de perfekt att ha i matlådan!
Lasagne: 4-6 port
12 lasagne plattor (4 per lager)
Smör att smörja formen
Körrfärssås
Använd receptet köttfärssås som finns på kötträtter
Ostsås:
2 msk smör
7 dl matlagningsgrädde eller mjölk
3 dl riven ost
4-5 msk mjöl
salt och peppar
1. Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
2. Smörj sedan en ungssäker form och lägg på de första lasagneplattorna (4 st)
3. Börja sedan med att laga till köttfärssåsen enligt mitt recept på köttfärssås som finns på kötträtter
4. När den är färdig kan du vrida av den och låta den puttra på en stund, börja då med ostsåsen
5. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan Grädde/mjölken, den rivna osten och låt de koka. Först då kan du sila i mjölet och vispa kraftigt hela tiden.
6. Häll till sist i salt o peppar och eventuellt någon annan krydda du gillar.
7. Börja sedan med att bred över ett lager av köttfärsås sedan ost såsen, lägg sedan på ett lager lasagneplattor och för samma sak.
8. När du sedan lagt på det sista lagret med lasagnplattor häller du över de sista av köttfärs/ostsåsen och riv sedan över ost. Antagligen riven eller med osttyvel vilket jag tycker är lättare.
8. Ställ sedan in lasagnen i ca 40-45 min och prova sedan med en provsticka om lasagnen är klar, är den mjuk så är den färdig för att serveras!
Perfekt för en trevlig middag, bara skära upp lite sallad sen är det på topp!
Sockerkaka
Enkelt gott och lätt och kan göras på olika sätt då passar en sockerkaka perfekt.
Sockerkaka är väldigt lätt att fixa ihop och du kan även smaksätta med allt möjligt såsom lite kakao, frukt, citron eller vad just du behagar men här kommer grundrecepte på en vanlig god sockerkaka!
Sockerkakssmet:
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör eller margarin
1 dl mjölk
Tillbehör:
Smör till att smörja in formen
Ströbröd eller socker (jag brukar blanada)
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader
2. Smörj sedan en hålform och bröda den med ströbröd o socker
3. Smält matfettet och låt det svalna lite, häll mjölken medans (kom ihåg att det inte får bli för kallt eftersom det är värmen som gör så att bakpulvre får mer effekt)
4. Vispa ägg och socker pösigt
5. blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker o häll det sedan i blandningen
6. Rör om lite sedan ner med matfettet och rör ihop det till en smet
7. Häll sedan i smeten i formen och grädda migg i ugnen i ca 40-45 min, när klockan ringer provar du om den är färdig genom att sticka ner en provsticka eller liknande. Klibbar den inte är kakan klar.