Chickenbits

Jag är alldeles tokig i kyckling men det jag rekomenderar mest är hemmagjorda chickenbits och det kan serveras till väldigt mycket och är dessutom extremt gott. Det passar till ris,klyftpotatis, i tortillasbröd, på smörgås och massa mer. Lätt och extremt gott, perfekt att bjuda vänner på en mysig fredagskväll

Chickenbits 

1 kycklingfile
2½ dl ströbröd
1 dl mjöl
kyckling krydda efter behag
1 ägg

smör till stekning

1. Börja med att skära kycklingfilen i små bitar
2. Knäck sedan ägget i en liten skål och se till att alla bitarna blir riktigt insmetade
3. Blanda sedan ihop ströbröd, mjöl och kycklingkrydda och panera bitarna

4. Hetta upp en stekpanna med smör på en lagom värme (6an) och stek bitarna i ca 20 min och vänd då och då så dom inte bräns vid på någon sida.

5.Sedan närdomfått en ljusbrun/orange färg är chickenbitsen färdiga att serveras! Mumsigt och gott

 






Köttfärssås

Köttfärssås och Spaghetti är en riktig klassicer som håller i alla lägen och rekommenderas av många. Lätt, gott och enkelt, bättre en så kan de väl inte bli?

Köttfärssås
4-6 port

400 g Älg eller nötfärs
1 gullök
200 g krossade tomater
3 dl matlagningsgrädde eller mjölk
2 msk ketshup
1 msk matpure

2- 3 msk mjöl
smör till stekning

Kryddor:
Citronpeppar
Chilipulver

(ifall du vill spica upp smaken ännu mer kan du faktiskt använda dig av lite tacomix och hälla i när du steker köttfärsen, blir mer smakriktig och är extremt gott faktiskt!)

1. Börja med att skala och hacka löken i små bitar
2. Stek den sedan i en stekpanna med smör och låten den få lite färg
3. Häll sedan i köttfärsen och stek ihop den med löken tills hela köttfärsen är genomstekt (vill du ha i tacomixen så häll i den nu)

4. Häll i krossade tomater, matlagningsgrädde/mjölk och rör om
5. Häll sedan i ketshup och tomatpure och låt de koka.
6. Sila sist ner mjölet och vispa kraftigt så det inte blir nå mjölklumar och krydda.


Sedan är det bara att servera med spaghetti, lite riven osv o t.ex några tomatskivor till som är de vanligaste man har till köttfärssås. Men självklart kan du även ha de på t.ex pizzan eller koka poatis till. Det passar till det mesta och är riktigt smarrigt.



Räk o Tonfiskpizza

Pizzor är något som nog alla unnar sig någon gång då och då, speciellt en härlig fredags kväll som min pappa alltid brukar vilja ha med en kall öl till. Men varför åka och köpa en pizza när det är lätt och kul att laga till själv? Plus att du kan ha på just vad du vill och hur mycket du vill så pizzan passar just till dig! Denna gång är det faktiskt min mamma som insperera mig en fredags kväll då det var Pizzatime hemma och hon kom med ideen om Tonfisk och räkor på Pizzan så enkelt och lätt fick de bli en räk o tonfiskpizza denna fredag.


Pizzadeg:
1 Stor plåt eller 2 pizzor

2dl vatten
25g jäst
2 msk rapsolja
½ tsk salt
4-5 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g tomatsås
2 burkar Tonfisk
200 g räkor
Vanlig hushållsost efter så mycket du behagar, (i våran familj brukar det vara överflöd eftersom vi alla är tokiga i smältost)
Pizzakrydda och Organa för att gå lite mera smak

1. Börja med att hetta upp vattnet till fingervarmt (37grader) och häll i en stor bunke
2. Smula sedan ner jästen och rör om lite och tillsätt sedan salt och olja.
3. Häll sist i mjölet och börja med att ta hälften utav de och sedan mer och mer beroende på hur kladdig den känns. Degen har tillräckligt med mjöl när den blir slät och släpper bunken.
4. Låt den sedan jäsa dragfritt under en bakduk i ca 1 timme
5. Sätt på ugnen på 275 grader
6. Dela degen i två lika stora delar och knoda den en stund, 
kavla sedan ut den på ett mjölat bakbord eller direkt på en mjölad plåt. (Jag brukar kavla ut den lite på bordet sedan lägga den på plåten och kavla ut resten där)
7. Mixa dom krossade tomtarena i en mixer och bredöver smeten över pizzadegen.
8. Hacka sedan tonfisken och häll över på hela pizzan och även räkorna om du vill blanda.


Sedan osten som är lättast att bara hyvla på med en vanlig osthyvel annars kan du använda dig av en matbredare och strimla den.
9. Krydda till sist ifall du vill och sedan in i ugnen 10 minuter.
10. Sedan är pizzan klar att serveras, som sagt perfekt en härlig fredagskväll!

 






Äppelmarmelad

Äppelmarmelad är nästan lika lätt att laga som äppelmos och passar perfekt på t.ex rostat bröd och du får lite smakvareation en att bara ha på apelsinmarmelad som de flesta brukar ha + att detta är nyttigare en den marmeladen du köper i affärerna

½ kg äpplen
3-4 dl socker

1. Börja med att skala och hacka äpplerna i småbitar.
2. Häll dem sedan i en kastrull och tillsätt socker.


3. Hetta upp plattan till ca (6an) och rör om då och då så inte sockret bränner fast.
4. Detta tar ca 1-2 timmar men kom ihåg när äpplena och sockret börjat koka ihop blir det mera likt ett mos än marmelad. Då istället för att hälla i en massa mera socker så häller du ut lite utav vattnet och låter det sedan koka vidare tills de tjocknar.


5. Och så vips så har du ett gott och lite nyttigare pålägg till frukost, enkelt och lätt och passar till alla äppel älskare perfekt.


Äppelmos

Det är höst och äpplena faller precis som alla löven ner på marken, men ska dem bara ligga där och förmultna när det finns så mycket gott du kan göra med dem? Mitt svar blir ett självklart nej så jag tog mig ut en solig höstdag och plocka en massa äpplen på grannens tomt sedan blev det att tillbringa några timmar i köket och koka Äppelmos och Äppel Marmelad. Här kommer mitt egna recept på ett enkelt och gott äppelmos:

Äppelmos:
½ kg färska äpplen
3 dl socker
½ dl vatten (eller mer beroende på hur vattniga äpplena är inuti men det tar man steg för steg undertiden det kokar)

1. Börja med att skala äpplena och hacka i små bitar.
2. Häll sedan i bitarna i en stor kastrull och hetta upp plattan lite.
3. Häll sedan i sockret och vattnet och koka undet lock mellan 1-2 timmar och kom ihåg att röra om då och då. Håll även en lagom värme (ca 6an)


4. När du ser mer och mer att klumparna försvinner börjar äppelmoset bli klart, du kan hjälpa till att mosa med en sked eller gaffel så att dem försvinner helt.


 


Tycker du sedan att moset är för tjockt är det bara att hälla i mera vatten så du får det som just du behagar.

Enkelt och lätt och extremt gott!


Bondkakor

Bondkakor är något som uppskattas ofta av vuxna men jag tycker själv dom är riktigt goda trots att jag inte är så förtjust i sötmandel, dom är ändå lite knäckiga och passar perfekt till fikat och har lite mera smak en vanliga kakor gjorda på smördeg.

Bondkakor:
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1½msk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g malensötmandel
200 g smör

1. Häll sedan mjölet på en hög på bordet eller i en stor bunke.
2. Gör en fördjupning i mjölet och häll i socker, sirap, malensötmandel och bikarbonaten utrört i vattnet.
3. Skär sedan smöret i små bitar och häll i och knoda ihop allting till en deg.


4. Rulla ihop till avlånga korvar och rulla in i plastfolie och ställ i kylen i några timmar.


5. Sätt ugnen på 175 grader
6. Skär dem sedan i ca 2 cm tjocka bitar, platta ut och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.


7. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8 minuter, kakorna är klara när dom går en gyllenbrunfärg och ta då ut dom och låt de svalna på plåten.
8. Sedan har du riktigt knapriga och goda kakor att bjuda på till fikat!


Carolines Kalastårta

Idag är det ingen vanligdag utan idag är det min pappas 50års dag! Detta ska storfiras så jag har bakat en heldel och självklart blev det en tårta, En alldeles egen Carolines Kalastårta där jag blandat ihop pappas favoritdelar till ett.

Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk


Smörkräm:
5 ägg gulor
2 dl socker
1 dl grädde
175 g smör

4 dl hallonsylt

Mandelmarenglock

5 äggvitor
2 dl socker
150 g malen sötmandel

Granera tårtan med grädde

Börja med botten

1. Sätt på ugnen på 250 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Häll sedan i mjölet, bakpulvret och vaniljsocker och rör runt, tillsätt sedan mjölken och rör till en slät smet.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten över
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakan fått en fin ljusbrun färg
6. Ta ut kakan och lägg ut ett bakplåtspapper med socker på bordet. Vänd sedan kakan till pappret så botten hamnar uppåt.
7. Vispa grädden så den blir rätt hård och blanda sedan i sylten och vaniljsocker
8. Smeta ut hallonmoset över kakan så den täcker hela ytan


Gör sedan mandelMarengen:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Knäck äggen och dela äggvitan och äggulan så att du bara använder dig av äggvitan
3. Vispa till ett hårt skum


4. Häll sedan försiktitg i sockret och vispa yttligare några min
5. Rör sist i den malna sötmandeln och bre sedan ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper


6. Grädda mitt i ugnen i 21 minuter


Blanda undertiden ihop fyllningen.

1. Rör ihop äggulorna, socker och grädden i en kastrull.
2. Låt koka upp under kraftig omrörning.


3. Låt sjuda och vispa tills den tjocknat.
4. Ta av de från plattan och skär i smöret och vispa så det blir till en slät tjock smet och låt det sedan stå och svalna i kylen.
Sedan är det bara att slå ihop allting.
Börja med att breöver hallonsylten på rulltårtebottnen och häll sedan över smörkrämen.
Lägg över mandelmarengen och bre över grädde eller spritsa på sedan är tårtan färdig att bjudas på!

 

 

 



Hösten

Hösten är är och det märks och syns nu när jag tittar ut igenom fönstret, Löven har färgats till gul/röd/orange och faller ner ifrån träden precis som alla äpplen, det blåser och börjar bli kyligare men ändå känns allt så vackert. Dessutom är hösten perfekt för att laga till gott fikabröd eller sylter eftersom äpplen och allting faller ner. Idag har jag ägnat mig att göra en ny höstdesign och jag hoppas den uppskattas och känns bekväm för nu vill jag visa att hösten är här. Det kommer även komma in nya recept om olika saker du kan göra med alla äpplen som annars bara ligger på marken och sedan ruttnar bort, varför inte ta vara på de fina och goda när du väl kan?

RSS 2.0