Chickenhamburgare
Chickenhamburgare är något som många uppskattar och är dessutom väldigt enkelt att laga och går även snabbt och hemmagjorda är verkligen extremt gott och det bästa är ju att att du kan bestämma smak lite själv. Stark eller svag, kryddor osv. Här kommer i alla fall mitt egna enkla recept för en mumsig burgare.
1 chickenburgare:
½ kycklingfile, gärna rätt tunn så går det snabbare att tillaga och kyckling är viktigt att den är genomstekt
1½ dl ströbröd
½dl mjöl
kyckling krydda efter behag
1 ägg
smör till stekning
Du kan även använda dig av grillkrydda för att få en mer smakrikare kyckling.
Tillbehör:
1 Hamburgebröd
Dressig
ost
Grönsaker
Ketshup
1. börja med att blanda ströbröd, mjöl och kryddorna på ett fat
2. Knäck sedan ägget i en liten bunke och lägg ner kycklingfilen och se till att hela filen blir insmetad.
3. Lägg filen sedan i blandningen och panera den väl.
4. Hetta upp en stekpanna o bryn kycklingfilen på en lagom hög värme (6an) i ca 20 min och vänd då och då.
5. När kycklingfilen sedan fått en fin orangebrun färg är den färdig för att serveras med ett gott hamburgebröd, dressig o lite sallad o grönsaker eller de du behagar. Snabbt, lätt och smakrikt! ´
1 chickenburgare:
½ kycklingfile, gärna rätt tunn så går det snabbare att tillaga och kyckling är viktigt att den är genomstekt
1½ dl ströbröd
½dl mjöl
kyckling krydda efter behag
1 ägg
smör till stekning
Du kan även använda dig av grillkrydda för att få en mer smakrikare kyckling.
Tillbehör:
1 Hamburgebröd
Dressig
ost
Grönsaker
Ketshup
1. börja med att blanda ströbröd, mjöl och kryddorna på ett fat
2. Knäck sedan ägget i en liten bunke och lägg ner kycklingfilen och se till att hela filen blir insmetad.
3. Lägg filen sedan i blandningen och panera den väl.
4. Hetta upp en stekpanna o bryn kycklingfilen på en lagom hög värme (6an) i ca 20 min och vänd då och då.
5. När kycklingfilen sedan fått en fin orangebrun färg är den färdig för att serveras med ett gott hamburgebröd, dressig o lite sallad o grönsaker eller de du behagar. Snabbt, lätt och smakrikt! ´
Tacopaj
En lätt och festlig måltid är tacopaj som alltid brukar göra susen varje gång och lite "finare" en vanlig tacos. Det går snabbt, uppskattas av många och extremt gott så varför inte slänga upp ett recept på min Tacopaj här.
Tacopaj 4 port
Pajdeg:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
8 msk vatten (ca 1,6 dl)
Fyllning:
400 Nötfärs
1 påse tacospicemix
1 dl vatten
2 dl Creme Fraich
2-3 dl ost
1-2 Tomater
1. Börja med att göra pajdegen eftersom den ska stå kallt i kylen i ca 20 min innan du börjar.
2. Knoda ihop smöret och mjölet i en bunke och tillsätt sedan vattnet och knoda om så de blir en lite klibbig deg.
3. Ställ sedan kallt i kylen.
4. Sätt ugnen på 225 grader och kavla ut pajdegen i en ungsäkerform.
Tacopaj 4 port
Pajdeg:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
8 msk vatten (ca 1,6 dl)
Fyllning:
400 Nötfärs
1 påse tacospicemix
1 dl vatten
2 dl Creme Fraich
2-3 dl ost
1-2 Tomater
1. Börja med att göra pajdegen eftersom den ska stå kallt i kylen i ca 20 min innan du börjar.
2. Knoda ihop smöret och mjölet i en bunke och tillsätt sedan vattnet och knoda om så de blir en lite klibbig deg.
3. Ställ sedan kallt i kylen.
4. Sätt ugnen på 225 grader och kavla ut pajdegen i en ungsäkerform.
5. Bryn köttfärsen och häll vattnet och Tacospice mixen och rör om lite, låt det sedan sjuda i ca 10-15 min.
6. Bred sedan över köttfärsen på pajdegen, gör lika dant med Cremefraichen.
7. Skölj och skär tomatern i bitar och varva dem med ost både över och under.
7. Skölj och skär tomatern i bitar och varva dem med ost både över och under.
8. Grädda pajen sedan i yttligare ca 10-15 min och sedan är pajen färdig att serveras. Alltid gott med lite tzatziki eller varför inte bara en klick turkiskyoghurt eller cremefraich
Havregrynsgröt
Den perfekta frukosten för alla idrottare och nog den mest kända mer en att dricka råaägg vilket inte jag tycker är någon höjdare. Havregrynsgröt är gott om du tillsätter med någon god sylt, kanel eller socker o självklart lite mjölk till. Det är även väldigt väldigt lätt och går extremt fort. Perfekt när du är stressad men vill ändå få i dig en riktigt stadig och god frukost som du håller dig länge på och ger magen en len och skön mättnadskänsla.
1 Port
2½dl vatten
1 dl havregryn
1. Börja med att hälla i vattnet i en kastrull och sedan ner med havregrynen.
2. Starta plattan och rör om lite då och då (tar ca 3 min)
3. När gröten blivit fast är den färdig.
4. Snabbt, gott och enkelt. Vill du få i lite mer smak kan du medans du kokargröten hälla i t.ex. äpplen. Det är extremt gott om du serverar med lite mjölk och kanel till.
1 Port
2½dl vatten
1 dl havregryn
1. Börja med att hälla i vattnet i en kastrull och sedan ner med havregrynen.
2. Starta plattan och rör om lite då och då (tar ca 3 min)
3. När gröten blivit fast är den färdig.
4. Snabbt, gott och enkelt. Vill du få i lite mer smak kan du medans du kokargröten hälla i t.ex. äpplen. Det är extremt gott om du serverar med lite mjölk och kanel till.
Carolines Äppelkaka
Det börjar bli höst och äpplena faller ner från träden, istället för att låta dom ligga där så ska jag faktiskt ta och använda mig av dem idag. Det finns ju trots allt så mycket gott man kan göra med äpplen mer en att bara äta dem rakt av så idag blir de Carolines Äppelkaka med Vaniljvisp till!
Carolines Äppelkaka
Ca 18 bitar
4-6 medelstora äpplen
2 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 50 g smör (Kylskåpskallt)
Granering:
Kanel
Socker
1. Sätt ugnen på 200 grader och bröda en långpanna
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Blanda sedan bakpulvret, vaniljsocker och mjöl i en skål och häll det i blandningen
4. Skär äpplena i tärningsbitar (ska dem om du vill) och vänd ner dom i smeten och rör om
5. Häll ut smeten på långpannan
6. Skiva på smöret med en osthyvel och täck hela kakan, granera sedan med kanel och lite socker
7. Grädda sedan kakan mitt i ugnen ca 20-25 minuter, prova sedan med en provsticka. Är den inte klibbig är kakan klar.
8. Ta ut kakan och skär i lagomstora bitar, serevera sedan med vaniljvisp och bara njut!
Carolines Äppelkaka
Ca 18 bitar
4-6 medelstora äpplen
2 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 50 g smör (Kylskåpskallt)
Granering:
Kanel
Socker
1. Sätt ugnen på 200 grader och bröda en långpanna
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Blanda sedan bakpulvret, vaniljsocker och mjöl i en skål och häll det i blandningen
4. Skär äpplena i tärningsbitar (ska dem om du vill) och vänd ner dom i smeten och rör om
5. Häll ut smeten på långpannan
6. Skiva på smöret med en osthyvel och täck hela kakan, granera sedan med kanel och lite socker
7. Grädda sedan kakan mitt i ugnen ca 20-25 minuter, prova sedan med en provsticka. Är den inte klibbig är kakan klar.
8. Ta ut kakan och skär i lagomstora bitar, serevera sedan med vaniljvisp och bara njut!
Krämig grönsakssoppa (grundrecept)
Nu när hösten börjar närma sig och det blir kallare ute, många blir förkylda och får halsont. Du måste få i dig energi, något varmt men lättätet. Då är denna krämiga goda grönsaksoppa en perfekt måltid som är dels väldigt nyttig, smakrik och samtidigt lätt att få i sig och du får en varmgod mättnadskänsla i magen.
4 port
6 medelstora potatisar
3 morötter
1 gullök
2 dl Creme Fraiche
4 dl matlagningsgrädde, mjölk eller vatten om du vill ha en tunnare soppa.
1 Grönsaksbuljong
1 Vitlöksklyfta eller vitlökspulver
Basilica
Timjan
Smör till stekning
1-2 msk mjöl kan tillsättas om du upplever att soppan känns för tunn.
1. Börja med att skala potatisarna och morötterna och skär dem sedan i småbitar.
2. Koka upp vatten i en kastrull och häll i potatis/moröttsbitarna och koka under lock i ca 20 min.
3. Hetta under tiden upp en stekpanna, skala löken och häll i den.
4. Stek löken så den får en ljusfärg, ca 6-8an så du inte steker den för hårt.
5. Häll sedan i creme fraiche, matlagningsgrädde/mjölk, grönskapsbuljongen och kryddorna och vispa runt
6. Känn med en gaffel eller provsticka ifall potatisen och morötterna är mjuka. Är dem de så ska du hälla ur vattnet ifrån kastrullen och föra ner potatisen o morötterna i stekpannan.
7. Låt koka i några minuter.
8. Sedan är soppan klar att serveras och passar perfekt för alla sjuklingar där ute eller varför inte bara som en härlig sopplunch.
4 port
6 medelstora potatisar
3 morötter
1 gullök
2 dl Creme Fraiche
4 dl matlagningsgrädde, mjölk eller vatten om du vill ha en tunnare soppa.
1 Grönsaksbuljong
1 Vitlöksklyfta eller vitlökspulver
Basilica
Timjan
Smör till stekning
1-2 msk mjöl kan tillsättas om du upplever att soppan känns för tunn.
1. Börja med att skala potatisarna och morötterna och skär dem sedan i småbitar.
2. Koka upp vatten i en kastrull och häll i potatis/moröttsbitarna och koka under lock i ca 20 min.
3. Hetta under tiden upp en stekpanna, skala löken och häll i den.
4. Stek löken så den får en ljusfärg, ca 6-8an så du inte steker den för hårt.
5. Häll sedan i creme fraiche, matlagningsgrädde/mjölk, grönskapsbuljongen och kryddorna och vispa runt
6. Känn med en gaffel eller provsticka ifall potatisen och morötterna är mjuka. Är dem de så ska du hälla ur vattnet ifrån kastrullen och föra ner potatisen o morötterna i stekpannan.
7. Låt koka i några minuter.
8. Sedan är soppan klar att serveras och passar perfekt för alla sjuklingar där ute eller varför inte bara som en härlig sopplunch.
Korv i ugn
Är du trött på att bara äta vanlig stekt korv?
Du vill ha lite mera smak, kanske någon god sås så allting inte blir så tort?
Då är korv i ugn en jätte bra maträtt som kan ätas till både Potatis och pasta och samtidigt får du en liten godsås, mer smak och maträtten blir inte så torr och tråkig.
4 port
500 g falukorv
3 dl grädde/matlagningsgrädde eller mjölk
Ca 1-2 dl ost
2 msk Ketshup
1 halv gullök
Senap efter behag
1 tomat om det behagas annars kan man servera den kall på sidan istället
kryddor: Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smöra en ungsäker form
3. Börja med att skära skåror i korven (inte hela vägen ner)
4. Skär löken och tomaten i skivor och lägg dem sedan i skårorna du skärt i korven.
3. Häl en rand med senap på
5. Blanda sedan samman Ketshup, grädde/mjölk salt o peppar i ett glas och häll det över.
6. Avsluta sedan med att riva på ost med en osthyvel som du lägger över och ställ sedan in formen mitt i ugnen i 20 minuter.
Du vill ha lite mera smak, kanske någon god sås så allting inte blir så tort?
Då är korv i ugn en jätte bra maträtt som kan ätas till både Potatis och pasta och samtidigt får du en liten godsås, mer smak och maträtten blir inte så torr och tråkig.
4 port
500 g falukorv
3 dl grädde/matlagningsgrädde eller mjölk
Ca 1-2 dl ost
2 msk Ketshup
1 halv gullök
Senap efter behag
1 tomat om det behagas annars kan man servera den kall på sidan istället
kryddor: Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smöra en ungsäker form
3. Börja med att skära skåror i korven (inte hela vägen ner)
4. Skär löken och tomaten i skivor och lägg dem sedan i skårorna du skärt i korven.
3. Häl en rand med senap på
5. Blanda sedan samman Ketshup, grädde/mjölk salt o peppar i ett glas och häll det över.
6. Avsluta sedan med att riva på ost med en osthyvel som du lägger över och ställ sedan in formen mitt i ugnen i 20 minuter.
7. Sedan är korven färdig att serveras och passar perfekt till som sagt både potatis eller pasta. En riktigt god och enkel måltid med lite mera smak och lite roligare en bara vanlig stekt korv.
Koka ägg
Ägg är något du egentligen kan göra väldigt mycket med och är väldigt protein rika så de passar till både frukost, lunch och kvälls mat men just nu så ska jag ge den enkla beskrivningen hur man kokar dem på bäst sätt beroende på hur just du föredrar dina ägg samt att dem inte spricker när du lägger i dem i det kokande vattnet. Det kan dem göra eftersom dem är kalla och vattnet som kokar är då för varmt så ofta går skalet sönder ifall även ifall du lägger i de försiktigt.
Jag kände nu en morgon att jag ville få i mig en ordentligt bra frukost så jag valde då att göra en god Ägg och räkmacka så det passa perfekt nu att berätta om hur man just kokar ägg samt är detta ett tips för en riktigt god näringsrik frukost som ger en bra start på dagen.
Kokt ägg:
1 ägg
1 tsk salt
1. Börja med att häll i saltet i vattnet och värm upp det under lock tills vattnet kokar.
2. Ta av locket och vird ner plattan två snepp, lägg sedan försiktigt i ägget med hjälp av en stor matsked.
3. Låt koka i 9 minuter för att få ett lagom kokt ägg (Gulan rinner inte).
Vill du ha en rinnig gula räcker de med ca 7 minuter.
4. När klockan rinner tar du av kastrullen från plattan och spolar i kallvatten, skalet lossnar lättast om ägget får ligga i en stund samt blir det lättare att skala när ägget inte är för varmt.
5. Använd dig sedan av en äggskärare eller ta en vanlig kniv och skär ägget i tunna skivor sedan är det bara att bre en smörgås, riva på t.ex. lite gurka, lägg på ägget o salta lite, toppa sedan med räkor, kaviar eller majonäs beroende på vad du beghagar och vips så har du en väldigt näringsrik frukost och dessutom smakrik!
Jag kände nu en morgon att jag ville få i mig en ordentligt bra frukost så jag valde då att göra en god Ägg och räkmacka så det passa perfekt nu att berätta om hur man just kokar ägg samt är detta ett tips för en riktigt god näringsrik frukost som ger en bra start på dagen.
Kokt ägg:
1 ägg
1 tsk salt
En kastrull med 3/4 kallt vatten i.
1. Börja med att häll i saltet i vattnet och värm upp det under lock tills vattnet kokar.
2. Ta av locket och vird ner plattan två snepp, lägg sedan försiktigt i ägget med hjälp av en stor matsked.
3. Låt koka i 9 minuter för att få ett lagom kokt ägg (Gulan rinner inte).
Vill du ha en rinnig gula räcker de med ca 7 minuter.
4. När klockan rinner tar du av kastrullen från plattan och spolar i kallvatten, skalet lossnar lättast om ägget får ligga i en stund samt blir det lättare att skala när ägget inte är för varmt.
5. Använd dig sedan av en äggskärare eller ta en vanlig kniv och skär ägget i tunna skivor sedan är det bara att bre en smörgås, riva på t.ex. lite gurka, lägg på ägget o salta lite, toppa sedan med räkor, kaviar eller majonäs beroende på vad du beghagar och vips så har du en väldigt näringsrik frukost och dessutom smakrik!