Daimsnittar
Kikade runt lite på camillas http://mingodasida.blogspot.com/ och hittade daimsnittar som jag tänkte testa mig på idag reslutatet blev helt okej och dom smaka riktigt bra! jag testade göra en halv satts för att se om de funka och ifall det var gott men ångrar mig lite att man inte gjorde en hel med hade tyvärr för lite daim.
Daimsnittar
50 g smör
½ dl socker
1 rsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 tsk ljus sirap
1½ dl vetemjöl
1 enkel daim (spara lite till granering)
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Börja med att blanda ihop smöret, sockret, vaniljsocker, bakpulver och ljus sirap så det blir till en deg. Antagligen för hand eller i en matbredare.
3. hacka sedan i daimen och häll i degen och knoda runt men spara lite till granering.
4. Knoda ut kakorna och gör till strängr. Sprid över daimen eller vänta och gör det efterråt. jag gjorde det efteråt fast det blev lite klibbigt eftersom chokladen smälter då när dom är varma så de är bäst att göra de före man stoppar in dom i ugnen.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter och ta sedan ut dom och skär kakorna som snittar medans dom är varma och häll över daimen om du itne gjorde de innan.
Gudolmligt goda!
Brunsås
Brunsås passar till nästan alla rätter där de innehåller riktigt "kött", då menar jag så som nöt/älgkött eller liknande.
Den går även att göra på många olika sätt och vi alla gör nog olika men här kommer mitt recept och detta är även tagit ifrån när jag gjorde köttbullar så den blir godast ifall man stekt någon köttbit i en stekpanna för man ska ta lite vätska där ifrån och får då en godare smak på såsen
Brunsås
4 port
5dl mjölk eller matlagningsgrädde
1 msk smör
1 köttbuljong
2 msk soja
1 tsk kalvfond
(2½ dl vatten som du har hällt i stekpannan när du stekt något)
3 msk mjöl
1. Börja med att smälta smöret och häll sedan i mjölk/matlagningsgrädde. Ifall du ska ha i vatten också så räcker de med 3-4 dl.
2. låt det så och koka en stund och smula sedan i köttbuljongen och rör runt.
3. Tillsätt sedan sojan, kalvfond och vattnet som du haft i stekpannan. Kom ihåg att de måste ha legat och puttrat där en stund så det fått lite smak.
4. Vispa sedan runt allting och när såsen är riktigt varm så silar du i mjölet och vispar runt så det inte blir några mjölklumpar. Vispa en stund och sedan är den färdig att serveras.
Och servera som i de här fallet den klassica rätten köttbullar, potatis,lingonslyt och brunsås. Mums och nog den mest svenska rätten vi har
Ugnspannkaka
Ugnspannkaka är precis som vanligpannkaka fast tjockare och har nästan samma smet. perfekt om man egentligen inte har tid att laga mat utan måste göra annat. Det är bara fixa smeten sedan in i ugnen så sköter ugnen allt. Det enda du måste gör är att ta ut den i rätt tid bara så klart.
Ugnspannkaka
1 långpanna (ca 6-8 port)
6 ägg
12 dl mjölk
6 dl vetemjöl
1 msk socker
4 msk rapsolja
1 krm salt
2 tsk bakpulver
Flytande smör till plåten
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Börja med att vispa ut mjölet i hälften av mjölken (helst med elvisp) och tillsätt sedan resten och vispa tills du får en slät smet.
3. Häll sedan i rapsoljan, socker. bakpulver och salt och tillsist så vispar du i ett ägg i taget och vispa en stund.
4. Häll sedan ut lite flytande smör på en stor plåt och häll sedan i smeten.
5. Grädda sedan pannkakan mitt i ugnen i ca 40 minuter och sedan är pannkakan klar.
Snabb och enkel och extremt bra ifall du blir pannkakssugen men inte orkar steka en massa pannkaka eller inte har tid.
(Ifall du vill göra fläskpannkaka så kan du antagligen steka lite bacon och häll i det i smeten eller så drar du i långa strimmor som du abar lägger över i smeten och sedan in i ugnen ifall du hellre är sugen på de)
Stekt falukorv
10 bitar Falukorv
2 port
300-400g falukorv
smör till stekning
1. Börja med att skära upp falukorven i lagom stora bitar och kom ihåg att skära dom så dom blir runda istället för avlånga eftersom då blir det riktigt klassica falukorvsbitar. Snitta sedan ett litet sträck till mitten i varje faulkorvsbit.
2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek falukorven idå ca 8an, 5 min på varje sida ungefär eller tills den fått lite färg.
3. Servera sedan som här t.ex. med koktpotatis, stekt ägg, lite tomater och självklart ketshup o min egna enkla senapscreme
Stektpotatis
Stekt potatis är snabblagat och perfekt om du kokat potatis dagen innan och det blivit några över och du kan även få det att smaka som stripsnästan och få en lite mer knaprig smak på det. Det passar även till alla olika "kötträtter" så som älg,nöt,fläskkött, korv, ägg, kyckling, fisk, ja de passar till allt.
Jag älskart i alla fall så därför kommer det ut på min blogg
Stekt potatis med farulkorv och ägg
4 port
Stektpotais
8 medelstora kokta potatisar som har kallnat
Pommeskrydda
salt
smör till stekning
1. Börja med att skala potatisen och skär den i tärningsbitar eller liknande.
2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek potatisen i ca 15-20 min på lagom värme (6-8an). Kom ihåg att vända på potatisen lite då och då så den inte bränner fast. Potatisen är färdig när den fått lite gyllenbrun färg, då kan du krydda på efter hur mycket du behagar.
Kaviarsås
Kaviarsås
2 port
2 dl filmjölk eller creme fraiche
3 msk kaviar
½ tsk salt
1. Mät upp filmjölken eller creme fraichen och häll i en skål.
2. Tillsätt sedan kaviaren och saltet och rör om så klumparna från kaviaren försvinner helt.
3 Sedan är den färdig att serveras, super enkel och det smakar faktiskt väldigt gott. En perfekt sås om du vill ha lite mer smak och lite mer såsigt till din mat. Passar dock bäst som jag skrev innan till fisk eller äggrätter.
Torskfiskpinnar
Torskfiskpinnar
4 port
400g torskfile
2 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 tsk salt
Till panering
1 ägg
Citronsaft
1. Börja med att skära upp fisken i lagom tjocka avlånga bitar så det blir som fiskpinnar.
2. Blanda samman Ströbröd, mjöl och salt på en stor tallrik.
3. Knäck ägget i en skål och strycköver det över fiskpinnarna och rulla dom sedan i paneringen och du kan även blanda i lite citronsaft i ägget så fisken får lite mer smak annars kan man hälla på det när fisken är klar.
4. Stek sedan på lagom värme (ca 6an) i ungefär 20 minuter och vänd då och då på fiskbitarna så dom inte blir brända.
5. Servera sedan till t.ex ris eller potatis, grönsaker och kaviar sås(recepte på kaviarsås finns i kategorin såser) och pressa över lite citron eller häll över lite citronsaft. MUMS!
Lätt lagat och gudomligt gott
Kärleksmums
Kärleksmums är väldigt lätt att baka och har en god smak. Uppskattas ofta av vuxna eftersom glassyren över kakan har kaffesmak i sig.
Kärleksmums i långpanna
150 g smör
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
Glassyr:
75 g smör
2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Strössel eller kokos
1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Smält matfettet och häll i mjölken
3. Vispa ägg och socker pösigt och häll sedan i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör om med en slikepott eller liknande. Tillsätt till sist smör/mjölk blandningen och rör till en slät smet.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll över smeten jämnt i den.
5. Grädda i nedredelen av ugnen i ca 15 minuter.
6. Ta ut kakan och låt den svalna och börja med glassyren
7. smält smöret och häll sedan i kaffet.
8. Tillsätt dom övriga ingredienserna och vispa ihop dom så det inte bli nå klumpar, låt stå en stund under omrörning och bred sedan ut den över kakan.
9. Tillsist strör du över strössel eller kokos och låt det stå tills galssyren blir hård, skär sedan i lagom stora bitar och servera med en klick grädde till. Mums (:
Pizza (med skinka och räkor)
Pizza Taim
Jo ni nu äre allt dags för att mysa upp helgen med något riktigt mumsigt.
Pizza är något som vi äter lite då och då, ofta köper vi det dirket ifrån en pizzeria men varför inte göra din egen favorti pizza hemme? Du kan ha på vad du vill och hur mycket du vill, inge snålande här utan det är bara att fylla på med alla härligheter just du gillar.
Här är min favorti en "Buzzola ala Caroline" :)
Pizzadeg:
2 Stora plåtar/4 pizzor
4dl vatten
50g jäst
4 msk rapsolja
1tsk salt
8-10 dl vetemjöl
Fyllning:
500 g burkskinka
200 g tomatsås
400 g skaladeräkor
Vanlig hushållsOst efter så mycket du själv behagar (skär med en osthyvel eller riv med rivgärn eller använd en hushållsasistent)
Kryddor:
Pizzakrydda
Organo
1. Börja med att hetta upp vattnet till fingervarmt (37grader) och häll i en stor bunke
2. Smula sedan ner jästen och rör om lite och tillsätt sedan salt och olja.
3. Häll sist i mjölet och börja med att ta hälften utav de och sedan mer och mer beroende på hur kladdig den känns. Degen har tillräckligt med mjöl när den blir slät och släpper bunken.
4. Låt den sedan jäsa dragfritt under en bakduk i ca 1 timme.
5. Sätt på ugnen på 275 grader
6. Dela degen i två lika stora delar och knoda den en stund,
kavla sedan ut den på ett mjölat bakbord eller direkt på en mjölad plåt. (Jag brukar kavla ut den lite på bordet sedan lägga den på plåten och kavla ut resten där)
7. Mixa dom krossade tomtarena i en mixer och bredöver dom över pizzadegen, skär sedan skinkan i små tärningsbitar eller i smala strimlor och lägg över och sedan räkorna.
8. Sist så skivar/river du på osten och krydda efter behag och ställ sedan in plåten mitt i ugnen på 275 grader i 10 minuter.
Ta ut plåten och servera pizzan med en pizza sallad eller bara så som den är. Guuuudomligt god och perfekt att bjuda vännerna på en trevlig fredagskväll eller en mysig filmkväll.
Hemmagjorda köttbullar
Köttbullar är en riktigt klassicer här i sverige och uppskattas av både barn och vuxna och kan serveras med både pasta och potatis. Här är mina hemmagjorda köttbullar som min mamma har lärt mig att laga
Köttbullar
Ca 4 port
300 nöt/älg kött
1 ägg
1½ dl svälda havregryn (i mjök)
1 tsk salt
Smör till stekning
Stek och grillkrydda för att få lite mera smak
1. Börja med att svälla havregrynen i en mugg med mjölk och låt stå i ca 5-10 minuter.
2. När havregrynen svält så blandar du samman alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop dom till en deg. (lättast om du börjar med en gaffel eftersom det blir väldigt klibbigt med ägget i)
3. Rulla sedan till små bollar
4. Hetta upp en stekpanna med smör och stek på en lagom värme (6-8an) i ca 20 minuter och vänd självklart på dom lite då och då.
5. När köttbullarna har stekt klart så kan du hälla över lite stek och grillkryffa eftersom det ger lite mera smak på köttbullarna.
6. Servera sedan med t.ex. Koktpotatis, brunsås och lingonsylt. En riktig klassicer som håller i alla lägen :)
Knaprigapannkakor
Dinkelpannkakor
12-15 stycken
3 ägg
6 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
2 msk rapsolja
1 msk socker
(om det behagas för en sötare smak)
1 krm salt
smör till stekning
1. Börja med att vispa ut mjölet i hälften av mjölken (helst med elvisp) och tillsätt sedan resten och vispa tills du får en slät smet.
2. Häll sedan i rapsoljan, socker och salt och tillsist så vispar du i ett ägg i taget och vispar en stund.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och häll sedan i nästan 1 dl av smeten. (Första pannkakan brukar alltid bli "latgräddad").
4. Stek pannkakorna på enrätt så hög varme (8an) i ca 1½-2 minuter på varje sida men vänd inte på den fören du ser att övan sidan inte är nå smetig för då är det risk för att dom får sönder och delar på sig. När du vänt pannkakan 1 gång och stekt den på båda sidorna så ska du göra det igen för det är då pannkakorna blir lite knaprigare och eftersom du häller i lite mindre smet så blir dom något tunnare och alltså egentligen klara fortare men i det här faller ska dom ligga lite längre på.
Detta är mina favoriter och ska serveras med vaniljglass och jordgubbssylt, då är det Carrospannkakor
Dinkelpannkakor
Det är en rätt som genom tiderna serverades med ärtsoppa till men nu är det mer vanligt att man bara får pannkakor på restauranger om det inte är någon riktigt fin och gamal restaurang kanske men men jag nöjer mig med pannkakor, vaniljglass och jordgubbssylt. Det är nog det bästa jag vet och här kommer ett recept påmina egna pannkakor som nu heter Dinkelpannkakor och är något nyttigare en vanliga pannkakor faktiskt och mycket godare enligt mig.
Dinkelpannkakor
10-12 stycken
3 ägg
6 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
2 msk rapsolja
1 msk socker (om det behagas för en sötare smak)
1 krm salt
smör till stekning
1. Börja med att vispa ut mjölet i hälften av mjölken (helst med elvisp) och tillsätt sedan resten och vispa tills du får en slät smet.
2. Häll sedan i rapsoljan, socker och salt och tillsist så vispar du i ett ägg i taget och vispar en stund.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och häll sedan i en dl av smeten. (Första pannkakan brukar alltid bli "latgräddad".
4. Stek pannkakorna på enrätt så hög varme (8an) i ca 1½-2 minuter på varje sida men vänd inte på den fören du ser att övan sidan inte är nå smetig för då är det risk för att dom får sönder och delar på sig.
Det kan självklart ta längre eller kortare tid beroende på hur mycket smet du häller i men jag brukar ha i en dl och då tar det ca 1½-2 min utan att dom blir brända eller så.
5. Tillsist så serverar du med en god sylt,bär, glass eller grädde
Pannkakor kan du även äta kalla så ifall det blir pannkakor över så kan du äta det sen med lite socker på, det är riktigt gott så du kan ha med det på en picknick tur eller när du är ute på semester. Det passar perfekt och uppskattas av både barn som vuxna
Baconsås
Baconsås är en snabb och lättlagad rätt som passar att serveras med både pasta och potatis, det behövs även inte så mycket kryddor eftersom när man steker bacon så får man en god smak utav dom eftersom bacon är rätt så salt.
Baconsås:
4 port
2 packet bacon (ca 260g)
5 dl matlagningsgrädde eller mjölk (jag brukar blanda)
5 msk mjöl
Grillkrydda om det behagas för att få mer smak på såsen.
1. Börja med att klippa baconen i lagom tjocka bitar (ca 2 cm)
2. Stek sedan dom på en lagom värme så dom delar på säg och får lite färg. Men inte för mycket, dom ska inte bli knaperstekta eftersom man ska göra en sås till.
3. Krydda sedan på med grillkrydda (jag rekommenderar det för smakensskul) och låt det steka en stund och häll sedan i matlagningsgrädden/mjölken och låt det stå och puttra på en stund.
4. Red sedan såsen med att sila i mjölet, blir den för tunn är det bara hälla i mer och är den för tjock så häll då i mer mjölk. (ofta eftertjocknar den när den stått en stund)
5. Servera sedan till t.ex makaroner eller koktpotatis och låt det smaka. Ketshup är en god smaktillsättare som kan vara gott att ha till maträtten.
Köttgryta
Köttgryta är en perfekt söndagsmidda men som självklart passar till vardags med eller lite "finare" middagar och ska helst serveras med nykokt potatis eller ris helst. Men detta tar väldigt lång tid (ca2-3 timmar) eftersom köttet inte ska bli segt.
Köttgrya
4 port
500 g Nötkött eller älgkött
1 gul lök
1 köttbuljonstärning
4 dl matlagningsgrädde eller mjölk
1 msk soja
2 msk mjöl
½ tsk salt
Grillkrydda för att spicauppsmaken
1 krm citronpeppar
Några kryddpepparkorn
Några lagerblad
smör till stekning
1. Skala löken och skär i små bitar, smält sedan smöret i en stor stekgryta eller stekpanna och stek löken en stund så den får lite färg.
2. Skär sedan köttet i lagom stora bitar (ca 1x2 cm) eller efter hur du själv behagar.
3. Låt det steka en lång stund och tillsätt sedan Matlagningsgrädden/mjölken, köttbuljongen, sojan och kryddorna och låt sedan stå och koka en lång stund. Det är viktigt att man har köttgrynta på länge så inte köttet blir segt. Jag brukar ha på grytan i ca 1½ - 2 timmar på svag värme.
4. Tillsist så reder du grytan med mjöl och smakar av. Vill du ha mer kryddor så är det bara att krydda på och servera sedan med koktpotatis och lingonsylt eller ris.
Tomtegröt
Tomtegröt
4 port
2 dl grötris
4 dl vatten
7 dl mjölk
1 kanelstång
1 sötmandel
3 msk socker
1. Börja med att koka upp grätriset i vattnet ca 10 minuter och rör om då och då. (Viktigt att ha en rätt stor kastrull/gryta eftersom det är lätt att det kokar över)
2. Häll sedan i mjöken, kanelstång och sötmandeln och låt koka på svagvärme under lock i ca 45-50 minuter. Rör bara om någon en stacka gång
3. Tillsätt tillsist sockret och rör om en stund.
4. Ställ sedan fram grytan på bordet och kanske gör du en riktig gröt klassicer och har kanel och socker bara? Eller tillsätt med en god sylt och självklart mjölk.
För att få en riktig julstämning trots att det inte är jul så tänd lite ljus, servera med en träslev och ha rummet ite mörkt och vips så är julkänslan/julstämningen tillbaka.
CarrosCurrysås
CurryCurryCurry
Det är jag själv helt tokig och brukar även kallas för "CurryCarro" av min bästavän jessika haha. Men det ska vi inte prata om nu utan nå ska vi prata om currysås som jag älskar.
Brukar alltid göra en hemmagjord varm,god currysås när jag äter olika kyckling rätter och jag bara älskar det. Självklart finns det inte bara varm currysås. Det finns ju olika och i olika konsistenser men detta är i alla fall min egna och jag själv tycker den är suverän och dom som har smakat på den har faktsikt hållt med om att det är gott.
CarrosCurrysås
2 port
1 msk smör
3 dl vatten
1 hönsbuljon
2 tsk curry
2-3 msk mjöl
1. Börja med att smälta smöret i en kastrull och rör sedan ner curryn i det och rör om medans det fräser. Detta måste göras för att det ska bli smak på currysås. Fräser man inte curryn i smöret så måste man ha i jätte mycket curry sen och då blir det bara en stark och dåligsmak så detta är viktigt!
2. Häll sedan i vattnet och smula ner hönsbuljongen och låt det koka.
3. När såsen kokar så reder du den genom att sila ner mjölet
4. Låt koka en stund och ta sedan av den från plattan och häll upp i en skål.
5. Servera sedan till någon kycklingrätt eftersom det är då Currysås passar bäst!
CarrosToscakaka
Denna kaka har blivit en riktig Succe bland släkt och vänner och syns nu väldigt ofta på födelsedagskalas, studenter och liknande och har fått mycket beröm över den.
Carrostoscakaka (min toscakaka) är alltså en riktig höjdare och jag tycker alla borde testa och den är rätt så lättlagad också men det är viktigt att hålla koll på toscasmeten för den kan bränna fast om du har för högvärme och rör för lite.
Toscakaka:
ca 16-18 bitar
100g smör
2 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl grädde eller mjölk (blir en lyxigare och lite godare kaka med grädde i)
Glasy:
100g smör
1½ dl socker
2 msk mjölk
1½ dl hackad, skalad sötmandel
2 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
1. Börja med att sätta på ugnen på 175 grader
2. Smörj och bröda en ungsäkerform ca 25 cm. Bröda formen med ströbröd eller socker, jag brukar själv ha hälften hälften.
3. När du nu ska börja med kakan ska du först smälta smöret och sedan hälla i grädden/mjölken och låt det stå en stund.
4. Vispa ägg och socker pösigt och häll sedan i mjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockre.
5. Rör om och tillsätt tillsist de smältasmöret och grädden.
6. Rör till en slät smet och häll sedan ner det i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
7. Medans kakan är i ugnen kan du börja med glasyren.
8. Börja med att smälta smöret och häll sedan i mjölken och dom övriga ingredienserna och ha på en svag värme och rör lite då och då så det inte bränner fast.
9. När sedan klockan ringer så känn med en provsticka/gaffel eller liknande och se om den är klar. Är den det tar du ut kakan och brer över glasyren och grädda sedan kakan mitt i ugnen igen i ca 10 minuter eller tills den fått en fin ljusbrunfärg. Kakan kan vara lite kletig men det stelnar till sedan när kakan har svalnat.
10. Skär upp kakan i lagom stora bitar och sververa med en klick grädde och bär.
Raggmunk
Är du en pannkaks älskare precis som mig och är även tokig i potatis?
Hmm, potatis och pannkaka går de?
Jo det gör det. Raggmunk!
Raggmunk är en perfekt mat som är både nyttigt och extremt god och passar i alla lägen och brukar uppskattas mycket av barn och även vuxna så klart.
Lättlagad men det tar sin tid att steka dom beroende på hur många du ska ha.
Raggmunk:
10-12 raggmunkar
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 msk rapsolja eller smält smör
1 msk socker
½ tsk salt
2-4 råapotatisar
1. Börja med att vispa ner mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. (Bäst med en elvisp)
2. Tillsätt sedan resten av mjölken
3. Häll sedan i Rapsoljan/smöret, socker, salt
4. vispa sedan ner ett ägg i taget och vispa en stund så allt blandas
5. Skala potatisen och riv den med ett rivgärn så det blir strimmor och häll sedan ner det i smeten och rör om med en vanlig visp, träsked eller liknande.
6. Hätta upp en stekpanna med smör på och steg sedan på en lagom värme (ca 6-8an, om du har en spis som bara går upp till 6an kan du välja 4-5an), kom ihåg att inte vända på den fören översidan inte ser nå smetig ut. Det brukar ta ca 1½-2 min och så låter du den steka lika länge på andra sidan eller när du ser att den fått en fin gul/gyllenbrun färg.
7. Lägg sedan upp på ett fat och servera med t.ex. lingon sylt eller som i mitt fall med även lite extra grädde till
Hallonmosbakelser
Hallonmosbakelser
Rulltårta:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
Hallonmos:
1 dl grädde
1 dl hallonsylt eller 2 dl frystahallon
½ tsk vaniljsocker
Granering:
4 dl grädde
2 msk socker
Jordgubbar, hallon eller nå andra bär
1. Sätt på ugnen på 250 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Häll sedan i mjölet, bakpulvret och vaniljsocker och rör runt, tillsätt sedan mjölken och rör till en slät smet.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten över
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakan fått en fin ljusbrun färg
6. Ta ut kakan och lägg ut ett bakplåtspapper med socker på bordet.
Vänd sedan kakan till pappret så botten hamnar uppåt.
7. Vispa grädden så den blir rätt hård och blanda sedan i sylten och vaniljsocker
8. Smeta ut hallonmoset över kakan så den täcker hela ytan
9. Rulla ihop den och skär sedan i ca 2 cm tjocka skivor och vänd på dem.
10. Vispa sedan resten av grädden till Graneringen och bred ut över bakelserna. För att få det lite finare så använd en sprits
11. Lägg sist på bären och vips så har du en enkel god bakelse som passar i alla lägen.
Handlar
I eftermidda kommer Farmor och Farfar på besök så det fick bli en sväng till Västerås och inhandla lite smått och gott eftersom jag ska bjuda dom på Fika i eftermidda och så handla jag även lite inför ikväll. Kommer bli tacos till kvällsmat och nu till eftermiddags fikat ska jag bjuda på något riktigt smarigt och smakrikt och det passar perfekt nu till det vackra vårvädre vi har eftersom det kommer bli färg och bär.
Bondomelett
Bondomelett:
4 port.
8-10 medelstora potatisar (måsta vara kokta innan för att kunna steka)
½ gullök
3 ägg
1 grönsaksbuljon
1 dl vatten
1 krm salt
2 msk klippt persilja
+ 1 msk smör till stektning
1. Börja med att skala och skära löken i tärningar
2. Skala sedan potatisen och Skär den i små bitar
3. häll sedan på lite smör och smält det på stekpannan och stek sedan löken och potatisen och ifall du nu vill ha i korv, kyckling, kött eller liknande så stek de då med.
4. Låt det få en fin gyllenbrunfärg
5. Vispa ihop äggen, vattnet, buljongen, salt och persiljan. (persiljan behver du inte ha i ifall du inte tycker om det men det ger lite mer smak på omeletten)
6. Stek sedan omeletten på rätt svag värme och rör runt med en gaffel eller stekspade så omeletten rinner ner jämt i sidorna.
7. När omeletten blivit lite krämig på ovansidan och gyllenbrun på undersidan är den färdig och sververa gärna med en godsallad till och nån passande sås beroende på vad för något du har haft i.
Detta åt jag här om dagen och jag valde att göra en vanlig omelett med bara potatis och stekte sedan ett ägg. Mums!
Potatismos
Potatismos är något som nog alla ätit någongång i livet och är verkligen en bra vardagsmat, snabb och enkel och passar till många olika kött och korv rätter men vanligast är nog Köttbullar, potatismos och lingon sylt. En av barnens favoriter och serveras nästan alltid som dagenslunch på restauranger och uppsakttas av nästan alla.
Potatismos
4 Port
10-12 medelstora potatisar
3 msk smör
3 dl mjölk
salt
malen svartpeppar
(För att få ett mer smakrikt potatismos kan du använda dig av följande kryddor)
Mos och pommeskrydda
Citronpeppar
Persilja
1. Börja med att skala potatisen och skär den sedan i småbitar eftersom den blir mjukare fortare då, ca 15 min under lock brukar de ta.
2. Häll sedan ur vattne och mosa potatisen med en potatisstöt eller använd en stavmixer.
4. Smaksätt sedan moset med salt, peppar och eventuellt någon annan krydda eller klipp i lite persilja.
5. Servera sedan till t.ex köttbullar eller stekt korv med lite ketshup och senap och låt det smaka eller varför inte som i de här fallet, ungstekt lax o lite kaviarsås? Riktigt smarrigt för alla fiskälskare!
Enkel Senapssås
Senapssås:
Till 4 personer
3 dl Mjölk eller matlagningsgrädde
3 msk mjöl
1 msk smör
2 msk senap
½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
1. Börja med att smälta smöret i en kastrull
2. Häll ner mjölken eller matlagningsgrädden och vispa runt
3. Tillsätt sedan senapen och kryddorna, vispa
4. Vänta tills såsen blivit riktigt varm sedan häller du i mjölet, helst med en sil så det inte blir mjölklumpar. Du måste även vispa hela tiden.
5. Vird sedan ner värmen lite och vispa lite då och då i ca 5 minuter.
6. Smaka av såsen, om du föredrar mer senapssmak så är det bara hälla i lite mer och sververa sedan såsen till t.ex potatis och stektkorv.
Glasyrkaka
Glasyrkaka
Glasyrkaka är en "finare" kaka än en vanligsockerkaka,
passar perfekt till en finare efterrätt eller att bjuda på när det är kalas och uppskattas ofta
Smet:
75 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
Glasyr:
2 msk smör eller margarin
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde
1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Smält matfettet och låt det svalna och häll sedan i mjölken i kastrullen
3 Vispa ägg och socker pösigt
4. Tillsätt mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och rör en stund
5. Rör sedan i matfettet och smöret och vispa till en slät smet
6. Smörj en ungsäker form med smör och bröda sedan med ströbröd eller socker eller blanda (jag brukar blanda)
7. Grädda kakan mit ti ugnen i ca 30 minuter
8. När klockan ring känn då med en provsticka så kakan inte är kletig. Om den inte är de så ta ut den.
9. Smält mattfettet till glasyren och häll i grädden samt sockret och rör runt. (för att få en finare färg kan du även hälla i lite karamellfärg)
10. Häll över glasyren över kakan och ha in den i ugnen igen i ca 10 minuter eller tills glasyren börjat stelna.
Ta sedan ut kakan, skär i lagom stora bitar och vips så har du fått en festligt god kaka att bjuda vänner och bekanta på eller varför inte överraska dina jobbarkompisar med något extra
Kanel & Vaniljbullar
Kanelbullar och Vaniljbullar
Recept på häriga kanelbullar:
150 g smör eller margarine
5 dl Mjölk
socker
1½-2 msk mjölk
Helst lite urkröpt av bulldeg från en färdig bulldeg
(½tsk vanilj socker)50 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker (för en mildare smak)
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca. 13 dl Vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
1 msk kanel eller vaniljsocker
Till mandelmassbullar så får du göra hemmagjord mandelmassa.
50g sötmandel
50g
Pensla på ägg och strö över pärlsocker eller strössel
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader).
Häll sedan ner det i en stor bunke och Smula ner jästen och rör om med en träslev (tycker jag är lättast)
Tillsätt sedan det övriga ingredienserna och rör om, häll i mjölet sist.
Arbeta ihop degen så den blir smidig och inte klibbar fast.
Ställ sedan bunken dragfritt med en handduk över och låt jäsa i ca ½-1 timme.
När degen jäst färdigt så ska du kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
Blanda sedan ihop smöret, socker och kanel eller vaniljsocker.
Bred sedan påfyllningen och rulla ihop. Skär lagom tjocka bitar (2 cm), lägg i bullformar eller bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. (ett smart tips är att ställa plåtarna över ugnen sen när du startar den för då blir det lite extra värme och dom jäser snabbt.
Pensla sedan på bullarna med ägget och häll lite pärlsocker eller strössel på sedan in i ugnen och grädda i mitten på 225-250 grader i ca 8 minuter.
Servera gärna dom nygräddade bullarna med ett glas kallmjölk och bara njut
Välkommen till min nya blogg!
Välkommen till min alldeles egna matblogg
På denna blogg kommer du finna Recept på olika maträtter, kakor, bakelser, tårtor och ja allt du kan behöva beroende på vad du är ute efter. Klicka dig in i kategorin du söker och leta upp receptet sen är det bara att styra fullfart till köket